Over Sambacht

De reden dat ik ben begonnen met SAmbacht is vooral omdat ik een passie heb voor het maken van objecten die mensen kan verbazen en verblijden. Zelf kan ik verwonderd zijn door het ambacht en kunde van andere vormgevers. Zij het glas, hout of staal ambacht, het intrigeert mij altijd. Waarom ik dan voor hout gekozen heb is omdat het een veelzijdig materiaal is. Het kan op veel verschillende manieren worden bewerkt en behandeld. Door mijn passie voor de natuur probeer ik mijn ontwerpen zo natuurlijk mogelijk te laten ‘voelen’. Om dit vervolgens het best tot zijn recht te laten komen is hout het meest geschikte materiaal.

Visie en inspiratie

Voor mij is het maken van duurzame producten die lang mee gaan een groot goed. Met de producten die ik maak probeer ik dan ook de wegwerp maatschappij tegen te gaan. Ik wil met mijn producten een tegenhanger zijn van massaal geproduceerde voorwerpen. Simpele gereedschappen worden meer dan een gebruiksvoorwerp als het gekozen is op uiterlijk. Ik geloof dan ook dat mensen meer blijdschap ervaren als je je leven vult met mooie objecten. Net zoals een bouwproject; goede materialen geven een goed resultaat. Voor mijn inspiratie kijk ik vooral naar de natuur. Sinds jong af aan ben ik al gefascineerd door de vormen die de natuur kan voortbrengen. Zo ben ik dus ook altijd al bezig geweest met de natuur verwerken. Ik kreeg bloemschik en tuinderlessen op school, had een bij baan in een bloemenwinkel en ook thuis werd veel aandacht besteed hieraan. Kransen maken met kerst of wilde planten spotten tijdens de hond uitlaten.

Materiaal en Werkwijze

Ik gebruik zoveel mogelijk hout wat van eerlijke kwekerijen komt. Veel tropisch hardhout heeft wel een FSC keurmerk echter is het niet altijd te vertrouwen. Daarom koop ik zoveel mogelijk hout wat in europa of amerika is gegroeid. Echter groeien sommige houtsoorten alleen in afrika, zuid-amerika of azie. Voorbeelden hiervan zijn Padoek en purperhearth. Met deze soorten probeer ik dan ook zo spaarzaam mogelijk om te gaan. Door oude ambacht en hedendaagse technologieën te combineren probeer ik tot een zo fijn mogelijk eind resultaat te komen. Ik maak mijn projecten met machinaal handgereedschap en verschillende stationaire machines zoals een draaibank, verschillende zagen en schuurmachines. Met deze machines maak ik een verscheidenheid aan objecten en constructies zoals pergola’s (inbouw)meubels, gebruiksvoorwerpen en andere kleinoden.

Hout soorten

Notenhout

Notenhout is een mooie donkere houtsoort. Het is kenmerkend door zijn donkerbruine tot zwarte kleur. Het is niet heel hard, dat maakt het makkelijk te bewerken. Door zijn goede stabiliteit en prachtige uiterlijk wordt het ook vaak in de meubelindustrie gebruikt. Van deze houtsoort zijn 2 commercieel goed verkrijgbaar de Europese en Amerikaanse variant. De Amerikaanse is iets donkerder van kleur dan de Europese. Als speciale variant heb je nog wisselend aanbod in wortelhout. Door zijn zeldzaamheid is dit echter erg duur en wordt het dus vooral gebruikt als fineerhout en voor kleine sierobjecten.

Kersenhout

Kersenhout is zacht rood tot crème van kleur met donkerbruine nerven. Vroeger was de Europese kers overal te vinden in de hoogstamboomgaarden van Europa. Tegenwoordig groeien kersen vaak als struiken en wordt het hout vaak van plantages uit Amerika gehaald. Het is niet echt hard en dus makkelijk te bewerken. Door zijn uiterlijk en makkelijke bewerkbaarheid word het dan ook veel in de meubelindustrie toegepast. Het is echter niet heel goed bestand tegen vocht dus kan het best binnen gebruikt worden.

Tulpenhout

Tulpenhout is afkomstig van de tulpen boom en is een populier soort. Het wordt in het Engels dan ook “yellowpoplar” genoemd. Het heeft een licht crème-achtige kleur. Sommige soorten zit een groene gloed in het hout. Het is heel zacht en is dus makkelijk te bewerken. Het is echter moeilijke mooi glad te schuren. Het is een relatief sterke houtsoort voor zijn gewicht klasse. Het wordt dan ook veelzijdig toegepast in verschillende sectoren. Het is echter niet echt stabiel dus als dit gewenst is zal er rekening gehouden worden met de constructie. Het is dus wel geschikt voor solide constructies. Denk bijvoorbeeld aan trappen of gelamineerde balken. Er zijn verschillende soorten tulpenhout verkrijgbaar. De meest gangbare is de Amerikaanse variant. Ook is er een zeldzamere Australische en Braziliaanse variant. Dit zijn tropische soorten en hebben dan ook de kenmerkende rode kleur.

Beukenhout

Beukenhout is een van de belangrijkste hout soorten van Nederland. De boom groeit overal in Europa en wordt dan ook veel gebruikt. Een belangrijke eigenschap van het hout is dat het geen smaak of kleurstoffen bevat. Dit maakt het een unieke houtsoort die veel in de keuken wordt gebruikt of andere producten die in contact staan met eten. Het is een hele harde houtsoort die niet heel stabiel is. Het wordt dan ook vaak gestoomd voordat het wordt gedroogd. Dit proces verduurzaamd het hout en maakt het minder gevoelig voor krommen. Ook een bijzondere eigenschap is dat het nagenoeg splintervrij is. Hierom wordt het vaak gebruikt voor stootgevoelige voorwerpen zoals kinderspeelgoed, vloeren of trappen. Het laat zich tevens ook goed buigen en wordt daarom ook veel voor deze toepassing gebruikt.

Essenhout

Essenhout is een van de taaiste houtsoorten in Europa. Het is hard en flexibel. Dit maakt het geschikt voor verschillende voorwerpen. Vaak zijn het objecten waar stevigheid wordt gevraagd zoals bezem of bijlstelen.  Vroeger werd het veel gebruikt voor schaatsen of tennisrackets. Omdat het erg zwaar is en gevoelig voor vocht wordt het weinig als constructie hout gebruikt. Het is kenmerkend door zijn rijke contrast in de nerf die donkerbruin is in contrast met crème tot licht bruin hout.

Lindehout

Lindehout is een zachte houtsoort die ook heel erg licht is. Daarom wordt het veel gebruikt voor instrumenten of houtsnijwerk. Zo zijn traditioneel de Russische matroesjka poppetjes van lindehout gedraaid. Omdat het zo zacht en licht is wordt het weinig als constructiehout gebruikt deze eigenschappen maakt het wel geschikt om bijvoorbeeld klompen van te maken. Het heeft een witte tot crème-achtige kleur met een milde nerf.

Purperhart

Purperhart is een bijzondere houtsoort en wordt ook wel “Amaranth” genoemd. De naam leent hij dan ook aan de bijzondere paarse kleur die het hout heeft als het vers gezaagd is. Als het bloot wordt gesteld aan zuurstof en UV licht dan zal het langzaam verkleuren naar een zilvergrijze kleur. Heeft dit eenmaal plaats gevonden dan kan dit worden terug gedraaid door het grondig te behandelen met een zure vloeistof. De paarse kleur krijgt het hout door afvalstoffen af te scheiden naar de afstevende kern van de boom. Het levend hout aan de buitenkant van de boom is grijs. De bomen waar dit hout van gewonnen wordt groeien voor in de warmere delen van noord en zuid Amerika. Het is zeer rot-bestendighout en wordt dus veel in de water en wegenbouw toegepast. Voorbeelden hiervan zijn steigers, bruggen of kanaalattributen.

Padoek

Padoekhout is een mooie Afrikaanse hardhout soort. Het is bijzonder oranje/rood tot crème/wit van kleur en is makkelijk te bewerken. Indien het niet behandeld wordt met een zuurhoudende lak zal het hout door blootstelling aan zuurstof verkleuren tot licht grijs. Het krimpt ook weinig en is dus een stabiele houtsoort. Het is ook een zeer harde soort die zeer goed bestand is tegen rot en vochtige omstandigheden. Het wordt dan ook veelvuldig toegepast in verschillende branches zoals de meubel of scheepsbouw industrie.

Afwerking van het hout

Bijenwas

Afwerken van hout met biologische bijenwas is een milieuvriendelijke en natuurlijke manier om hout te beschermen tegen schade en veroudering. Bijenwas is een natuurlijke stof die wordt geproduceerd door bijen om hun honingraat te beschermen. Het is een waterafstotend en vochtregulerend materiaal dat helpt om hout hydratatie en uitdroging te voorkomen.

Hout afwerken met biologische bijenwas heeft meerdere functies. Ten eerste beschermt het hout tegen vocht en vuil, wat kan helpen om het langer mee te laten gaan. Het kan ook de kleur en de structuur van het hout verbeteren, en het geeft het hout een natuurlijk glans. Bijenwas is ook een natuurlijk product, wat betekent dat het milieuvriendelijk is en geen schadelijke chemicaliën bevat.

Druivenpitolie

Druivenpitolie wordt gebruikt om houten oppervlakken te beschermen en te verzorgen. Het dringt diep in het hout en vormt een beschermende laag op het oppervlak. Hierdoor wordt het hout beschermd tegen uitdroging en beschadiging door vuil, vocht en invloeden van buitenaf. Daarnaast verbetert druivenpitolie de uitstraling van het hout door het te verzachten en te laten glanzen. Het resultaat is een gezonde, natuurlijke en beschermde uitstraling van het hout.